arkiv20142015

Vi förebygger illegal jakt och miljöförstöring

Arkiv 2014 och 2015

Välkommen på föredrag!

Lördag 28:e november kommer vi på besök till Naturskyddsföreningen Dalarna. Vi berättar om resan till Afrika för att utbyta erfarenheter och samarbeta med Zimbabwes Rangers mot illegal jakt, och om vårt arbete för att förhindra illegal jakt i Sverige.


Det blir även information om det Ranger-team som ska startas i Dalarna 2016.


Varmt välkommen!

Vi söker nu Rangers till 2016

Vill du bli del av ett team trevliga och dedikerade människor som gör en insats för att skydda djur och natur?


Läs mer här!

Sista ansökningsdag: 31. decemberIllegal fälla med mängder av kadaver avslöjad

2015-08-25 APUs Rangerteam i Värmland finner på sin patrull 23.08 en hemsk plats med en omärkt, inte typgodkänd fälla. Rundt om ligger uppskattningsvis kadaver av 15-20 större djur och 5-10 mindre. Undertiden Rangerteamet väntar in polisen, kommer en björn mot platsen, men vänder bort när den upptäckter patrullen.


När poliserna kommer till platsen blir de illa berörda över den smutsiga och oetiska brottsliga handling någon skapat med åtel och olaglig fälla. Händelsen är nu polisanmäld.

Intervju med P4 Sörmland

2015-07-29 APUs ordförande, Conny Andersson, berättar om den senaste utvecklingen i Sjundareviret (se nyhetspost nedan daterad 23.07.2015). Lyssna här.

Internationella Ranger-dagen 2015

APU är stolt medlem av International Ranger Federation (IRF) och markerar även i år internationella Ranger-dagen fredag 31. juli.


PROGRAM:

Kl 13-15: APU finns på Djurgårdsbrunn (klick för karta) för att informera om stiftelsens arbete - kom gärna på en trevlig pratstund.

Kl 14: "Ranger för en dag". Vi kör en mini-patrull i nationalstadsparken, där du får veta mer om hur APUs Rangers arbetar och en kort introduktion till konsten att spåra (tracking).


Varmt välkomna!

MISSTANKAR OM FÖRBEREDELSER TILL ILLEGAL JAKT I GNESTA!

2015-07-23 APUs Stockholms-team passerade på sin senaste patrull (söndag 19/7) Molstaberg Säteri, som vid tre tillfällen den senaste månaden har fått får dödade av varg. APUs Rangers upptäckte och dokumenterade sju fårkadaver upplagda ca. 2 meter från vägkanten. Händelsen är polisanmäld som miljöförstöring (olaga hantering av döda tamdjur), olaga åtling och misstänkt förberedelse till grovt jaktbrott.


APU har fått konkreta tips om att jägare placerat sig i området runt gården för att skjuta vargen. Det är en känd metod att med så kallade §28-team locka vargar till tamboskap för att därefter använda sig av jaktlagens nödparagraf.

Vi uppmanar alla i Gnesta-/Sjundareviret att hålla ögonen och öronen extra öppna!

Tipsa APU och kontakta polisen (telefon 114 14) vid alla misstankar om brott eller förberedelse till brott.

Åtalas för olaglig åtelkamera

2015-06-12 Tre män åtalas vid Mora tingsrätt misstänkta för att ha brutit mot kameralagen. Bilderna som skickades till mobiltelefoner har knutits till tre män, ursprungligen misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott.

Läs på dt.se

Historisk dom i Norge

2015-04-21 Fem av de seks som var tiltalt for organisert, ulovlig ulvejakt i Hedmark i Norge, er dømt til fengsel og tap av jaktrett.


Retten mener det er bevist at det dreier seg om en organisert gruppe kriminelle. Dette er første gang i Norge noen blir dømt for organisert kriminalitet (den såkalte mafiaparagrafen) i forbindelse med illegal jakt.


Les mer på nrk.no

Kamera borttagen

2015-03-14 Polisen har tagit bort en viltkamera i Roslagen som vi anmälde i februari. "Sådant ska inte finnas i vår natur" fick vi höra från handläggaren. Åtal är svårt att få till, då de måste veta exact vem som satt upp den. Men det är inte det det handlar om, utan att de försvinner från naturen.

7 mnd. fengsel for ulovlig og uetisk jakt

2015-03-12 En mann fra Trysil, Norge er i Sør-Østerdal tingrett blant annet dømt for å ha sluppet jakthundene sine løs for at de skulle jage og drepe rev, samt for å ha medvirket til å jage og avlive en villkatt ved at han lånte ut hundene. Mannen ble dømt til sju måneders fengsel, og han fradømmes retten til å jakte, og å eie og trene jakthunder. Les hele saken på nrk.no

Bild: Rangerpatrull den 1 mars

Illegal jakt større problem for ulven enn innavl

2015-03-11 Forskning i Skandinavia viser at annenhver ulv dør på grunn av illegal jakt. Forsker Petter Wabakken anslår at den skandinaviske ulvestammen ville vært fire ganger så stor uten den illegale jakten. Wabakken mener også det drepes flere ulver illegalt i Norge enn i Sverige. Les mer på nrk.no

Jeger anmeldt for ulovlig gaupejakt

2015-03-04 Politiet i Norge etterforsker en gaupejeger i Valdres, etter at Statens Naturoppsyn har anmeldt bruk av ulovlige metoder i årets kvotejakt. Jegeren er anmeldt for å ha jaktet på en familiegruppe og for å ha brukt kunstig lys på åte, noe som ikke er tillatt. Les mer i Oppland arbeiderbad.

Projekt Ranger 2015

2015-03-01 Vi har fått in fler än 50 ansökningar av rangeraspiranter till vårt projekt Ranger 2015. Vi väljer nu ut dem som ska komma till intervju i mars.

Tidsplan

1. Ansökan om att bli Ranger var öppen fram till 28. februari 2015

2. Intervjuer och val av rangeraspiranter under mars.

3. Utbildning Ranger Basic 25-26. april.

4. Aktiv tjänst maj-dec, minst 8 st rangerpatruller/patrullslingor, minst 1 ggn/månaden.

5. Utvärdering och avslutning av projektet januari 2016.

Polisen söker vittnen

2015-02-20 Fredagen den 13 februari på Schlytersvägen i Hägersten, Stockholm upptäcktes två döda rådjur, båda med ståltråd runt sina halsar. Någon har konstruerat flera fällor för att döda djur/rådjur som fastnar i fällorna. Fällorna var av ståltråd och var konstruerad så att den skulle dras åt ifall något djur fastnade i den och försökte ta sig loss.

Polisen söker nu vittnen om någon sett vem som anlagt fällan.

APU på Debatt i SVT

2014-11-07 Har du missat Debatt på SVT.se igår om vargfrågan med Conny Andersson, APU, så kan du se den här. Vargdebatten startar 25 minuter in i programmet.

Conny nämner bl.a. utrotningen av varg i Roslagen.


Den 1 maj 2013 sköts den sista vargen där illegalt av jägare. I mars samma år hade dess partner tjuvjagats. Sommaren 2011 tjuvjagades föräldratiken som vid den tidpunkten hade tre månader gamla valpar. Vi samlar fortfarande in tips.Fällor borttagna

2014-10-29 Bilder på en illegal fälla som vi polisanmälde i Dalarna i juni i år, och på två illegala fällor i närheten av Grimsö, Bergslagen som vi polisanmälde i våras, har vi lagt till i vårt bildgalleri. De två fällorna i Bergslagen var borttagna vid vår senaste patrull i området.

APU bevakar rättegång i Norge

2014-10-12 I Norge är 6 jägare anklagade för illegal vargjakt. APU bevakar utvecklingen av målet på plats.

Fansenvargen: Domen fastställs

2014-09-16 Förföljelsen av vargen ska ha varat under lång tid och vargen har utsätts för otillbörligt lidande med särskilt plågsam jakmetod. Båda männen dömdes i hovrätten till två års fängelse - en dom som nu står fast. Läs mer på svt.se

Foto: Polisen

8 APU Rangers tar jägarexamen

2014-09-16 Åtta APU Rangers påbörjar sin väg till jägarexamen i september 2014.

Kamera borta

2014-08-24 I helgen följde vi upp en kamera som vi hade hittat i ett vargrevir i Västmanland i maj. Kameran är borta nu.

Fullmånepatrull

2014-08-07 Inbjudan att delta i en fullmånepatrull. Tjuvjakten är som vanligast under de 8 ljusa nätterna kring fullmånen. Vi ska patrullera i Nackareservatet, Stockholm och träffas söndagen den 10 augusti kl. 21:30. Anmäl dig per mejl till info@antipoachingunit.org med ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp dig och meddelar exakt träffpunkt och vad du ska ta med dig. Begränsat antal platser. Solnedgång kl. 20:55. Månuppgång kl. 20:15.

APU Sweden i Afrika

2014-08-04 Från den 14 juli till den 26 juli 2014 arbetade och patrullerade Conny Andersson, ordförande Insamlingsstiftelsen APU Sweden, och Günter Lenhardt med IAPF i Victoria Falls, Zimbabwe. Titta på ett litet urval bilder här ...


och läs en artikel om IAPF – Rangers risking their lives for Africa’s wildlife

World Ranger Day

2014-07-31 APU och gäster firade World Ranger Day idag, Vi ärade de dödade och skadade Rangers från hela världen med en tyst minut och läste upp hälsningar från Prins William och Dr. Jane Goodall. Som avslutning genomförde vi en liten patrull.

Förstärkta insatser mot artskyddsbrott och illegal jakt

2014-06-28 Regeringen ökar insatserna mot så kallade artskyddsbrott. Jordbruksverket ska i en handlingsplan redovisa vad som kan göras för att förebygga artskyddsbrott.

Fridlysta djur och växter hotas av illegal jakt och handel. Läs pressmeddelandet på regeringen.se

Lodjur tjuvjagades och sänktes i sjö

2014-06-25 Ett misstänkt grovt jaktbrott mot lodjur har upptäckts i sjön Åsnen. Det var i höstas som fyndet av ett dödat lodjur kunde göras tack vare det låga vattenståndet. Lodjuret hade sänkts med stenar och utan huvud i sjön. I kroppen hittades metallsplitter. Läs mer på sverigesradio.se


Stort mörkertal för brott i naturen

2014-06-22 För att förebygga brott i naturen så kommer Länsstyrelsen och polisen tillsammans att starta en informationskampanj, "Öppet öga", som tydligt ska visa vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen. Det rapporterar sverigesradio.se


Lappuggla skjuten i Älvsbyn

2014-06-12 En lappuggla har hittats skjuten vid ett bo med ungar i närheten av Älvsbyn.

Polisen har startat en förundersökning om grovt jaktbrott, skriver Norrbottenspolisen på sin hemsida, men tillägger att det inte finns någon misstänkt för brottet. Det rapporterar hd.se

Djurskyddsbrott polisanmält

2014-06-11 Vi har nyss polisanmält ett fall av möjligt djurskyddsbrott. Rangers accepterar aldrig brott mot djur och natur.

Illegal fälla

Anmäl fällor till oss

2014-06-04 Ute i markerna står fällor av olika slag uppriggade för att fånga rovdjur. Många är olagliga genom att de inte är av godkänd typ, inte vittjas i tid, saknar märkning med ägaruppgifter eller fångar fredade arter eller

arter som det inte är jakttid på. Det finns fällor godkända för

räv som är sådana att lodjur kan gå in i dem.


Om ni ser omärkta fällor, anmäl till oss, vi polisanmäler dem. Ni förblir anonyma. På länken här kan ni läsa mer om fällor.

Illegal fälla och kamera hittade i två vargrevir i Västmanland och Dalarna

2014-06-03 APU patruller har hittat en illegal fälla och en illegal kamera i två vargrevir i Västmanland och Dalarna de senaste dagarna. Mer info och bilder kommer.

40 000 i böter för illegal fälla

2014-06-03 En kvinna i 55-årsåldern i Jönköpings kommun har dömts för jaktbrott. Hon ska ha konstruerat en anordning för att locka till sig vildsvin på sin fastighet. Det rapporterar sverigesradio.se


Foto: Polisen

2 år fängelse för 2 jägare

2014-05-28 De två jägare som stod åtalade för att ha dödat en varg vid sjön Fansen i Bollnäs kommun för tre år sedan döms nu av Hovrätten till fängelse i vardera två år. Vargtiken jagades över isen av en snöskoter och kördes på upprepade gånger innan hon slogs ihjäl. Läs mer på sverigesraio.se

Orienteringskurs på Hellasgården

2014-05-22 Lördagen den 31 maj från kl. 9 till 12 genomför APU en orienteringskurs på Hellasgården, Stockholm. Ta med kompass, kartor finns. Kursen är öppen för alla och gratis för APU Rangers. Övriga deltagare betalar en donation på 200 kr till Insamlingsstiftelsen APU Sweden, som dras av från priset om man går en Rangerkurs senare. Anmälan per mejl till info@antipoachingunit.org.

Björn sköts illegalt

2014-05-05 Björnen förföljdes med skoter och avlivades sedan illegalt någonstans kring Vardofjäll.

Någon gång under perioden 18 april till den 21 april avlivades en björn efter det att den förföljts med snöskoter kring Vardofjället väster om Kittelfjäll. Björnen har förföljts och jagats med snöskoter i en dryg mil innan den avlivats. Vid jakten har flera snöskotrar varit inblandade. Polisen behöver hjälp i form av tips och iakttagelser i området av snöskotrar och bilar med snöskotrar på släp samt personer under den aktuella tiden. Läs mer på vk.se

Norrbotten, Västerbotten och Gotland återstår

2014-04-29 År 2013 satte APU upp målet att utbildade Rangers skulle finnas i alla Sveriges län i slutet av 2014. Nu är vi nästan framme. Det återstår enbart Norrbotten, Västerbotten och Gotland. Hör av dig till oss om du bor i ett av dessa län och är en modig, hjärtlig, rättvis beskyddare av vilda djur och natur och vill osjälvisk bidraga till en bättre tillvaro.

APU patrull i Västmanland

2014-04-29 En APU patrull besökte Lilla Hörngår'n vid Salbohed, Västmanland som har varg och lodjur i skogen intill. De har rovdjursavvisande stängsel på yttersidan, Maremma hundar som vaktar fåren, och inga problem med varg eller lodjur.

Rangerutbildning i Dalarna 31 maj/1 juni

2014-04-26 APU planerar nu till våren en omfattande Rangerutbildning i Dalarna för att förebygga illegal jakt, utrotning av vilda arter och miljöbrott. Dalarna är sedan länge känt för utbredd illegal jakt och utrotning av djur. Känner du att du är en modig, hjärtlig, rättvis beskyddare av vilda djur och natur och vill osjälvisk bidraga till en bättre tillvaro? Har du ett patos för det vilda och har civilkurage? Är du vänlig och fredlig utan att vara undfallen? Då kanske Rangerutbildningen är för dig? Sista anmälningsdag är söndag den 25 maj. Se detaljer i Inbjudan

Foto: Lars Gangås - Statens Naturoppsyn, Norge

Police arrest 12 for illegal wolf hunting

2014-04-08 Police in Hedmark county north of Oslo have arrested twelve men on suspicion of running an illegal wolf-hunting network.  The men were arrested on Tuesday afternoon, after police mounted a coordinated raid, seizing hunting rifles, computers and tablet devices as potential evidence. Read more at thelocal.no

APU Ranger nu även i Jämtland

2014-04-08 Nu i helgen genomfördes den fjärde APU Rangerkurs bas. APU Ranger finns nu även i Jämtland.


APU Gävleborg, Uppland och Skåne har fått tillväxt sedan helgens Rangerkurs.

Foto: Statens Naturoppsyn, Norge

Polisaktion mot 12 misstänkta tjuvjägare

2014-04-08 Økokrim og Hedmark politidistrikt har gått til aksjon mot til sammen tolv personer som antas å være knyttet til ulovlig ulvejakt. De pågrepne sitter tirsdag ettermiddag i avhør, opplyser førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim på en pressekonferanse i Elverum. Läs hela artikeln på vg.no

APU underrättelsekurs gemomfört

2014-04-08 Förrförra helgen genomfördes den första APU underrättelsekurs i Riala reviret: 8 deltagare lärde sig om både dold och öppen informationsinhämtning. På hösten planerar vi för en fortsättningskurs i underrättelse.

Påkört lodjur var skjutet

2014-04-08 Lokföraren larmade om att han kunde ha kört på ett lodjur. Men när polis undersökte det döda djuret upptäcktes en skottskada. Läs artikeln på arbetarbladet.se


Misstänkta skottskador på örn

2014-04-08 Havsörnen som guppade i vattnet hade två misstänkta kulhål i kroppen. Det som tros vara kulhål i örnens kropp gör att polisen misstänker jaktbrott. Havsörnen är fredad och tillhör statens vilt. Läs artikeln på arbetarbladet.se

Dumpade slaktrester från tjuvjakt

2014-03-31  Säckar med djurrester har dumpats i naturen vid Orlången i Huddinge kommun. Naturvårdsvakten Håkan Dahlgren misstänker att det handlar om tjuvjakt. Lukten av kadaver känns lång väg. I en säck intill Orlångens naturreservatet ligger rester av styckade djur. En annan påse återfinns en bit bort, och dessutom ligger flera benbitar utspridda på marken. Läs på mitti.se

Videon här till vänster visar ett liknande fall som APU har hittat i Roslagen för två år sedan.

Lodjur tjuvjagat

2014-03-27 Lodjuret som hittades med ett rep runt halsen i en sjö var tjuvjagat visade obduktionen. Läs nyheten på adressa.no

APU Teen Ranger kurs

2014-03-27 The Self Defense group "Kung fu Girls" becomes Anti Poaching Rangers, to protect the wildlife and fight environmental crime. First day at the course.

APU performs a Teen Ranger course in which children and young people learn reconnaissance in nature, detection of predators and other animals, what dangers there are for animals and the environment in the wild and what to do when you find such dangers.

Bilden visar en illegal fälla som APU hittade och är inte den aktuella fällan

Använde förbjuden fälla - åtalas

2014-03-24 En man i 80-årsåldern åtalas för att ha använt en förbjuden fälla för att fånga vildsvin. Det var i augusti förra året som mannen fångade fem årsungar av vildsvin genom att använda jaktmedlet viltfällan Sinkabirum L112. Det leder nu till att han åtalas för jaktbrott. Läs hela nyheten på hd.se

Jaktförbud, fängelse och böter för tjuvjakt

2014-03-21 Flera personer har dömts för grov tjuvjakt i Egentliga Finlands tingsrätt. De fem männen jagade 25 vitsvanshjortar utan lov och med olagliga metoder i Virmo mellan åren 2009 och 2012. Tre av männen dömdes till villkorligt fängelse medan de två andra dömdes till böter. Den längsta domen som tilldelades är ett år och två månader. Tingsrätten gav också ett jaktförbud åt fyra av männen. Alla fem är också tvungna att betala totalt 12 500 euro åt staten. Det rapporterar svenska.yle.fi


APU ordförande om tracking

2014-03-19 Conny Andersson har den inte helt vanliga yrkestiteln spårare. Han använder sig av gamla indianska metoder för att bland annat spåra brottslingar och försvunna personer. Se en video på tv4play.se

Mest sannolikt tjuvjakt

2014-03-19  Vart har Junselevargen tagit vägen? Den frågan ställer sig Länsstyrelsen i Västernorrland efter att vargtiken, och den hanvarg som hon haft sällskap av sedan i höstas, varit försvunna i en månad. Läs en artikel och se en video på svt.se

Jaktbrott mot lodjur

2014-03-16 Lodjuret som avlivades i tisdags i Gislaved blir nu ett fall för polisen. Det kan vara ett jaktbrott.

Enligt polisen måste den som skjuter först se till att det finns stängsel och sedan försöka skrämma djuret. Det rapporterar sverigesradio.se


Två fällor polisanmält

2014-03-15 APU har polisanmält ytterligare 2 stora omärkta tunnelfällor som står i ett vargrevir idag. Därmed har APU patruller upptäckt och polisanmält sammanlagt 3 fällor de senaste 2 dagarna. Bilder på de aktuella fällorna kan vi inte visa än. Se bilder på illegala och omärkta fällor som vi har polisanmält här

WWF ber regering om hjälp

2014-03-15 Hälften av vargarna som dör i Skandinavien är offer för illegal jakt. Förra veckan upptäcktes illegal jakt på lodjur i Norge. Nu ber WWF norska myndigheter om hjälp i kampen mot den illegala jakten och miljöbrott. Läs mer om det på wwf.no

Bilden visar en liknande fälla som polisanmäldes tidigare i år

Ny fälla upptäckt idag

2014-03-14 En APU patrull har upptäckt en stor omärkt tunnelfälla i ett vargrevir idag. APU har nolltolerans policy och alla omärkta och olagliga fällor polisanmäls.

Varg hittat död

2014-03-12  En död varg har påträffats på Brattforsheden öster om Molkom. Polisen utreder nu om det rör sig om illegal jakt. Polisen har också fått en anmälan om att någon placerat ut rådjurskött i området. Polisen har undersökt platsen och ska nu skicka prover från rådjursköttet för att se om det är preparerat. Läs nyheten på svt.se

Conny Andersson på rangerpatrull

Illegal jakt ökar

2014-02-20  Den illegala jakten på rovdjur ser inte ut att minska. Tvärtom så anmäler Länsstyrelsen i Jämtland fler och fler fall till åklagare. Vi tycker att vi ser en ökning när det gäller antalet misstänkta fall av grova jaktbrott när det gäller rovdjur, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT Jämtlandsnytt.

Illegal jakt på varg ökar

2014-03-11 Den illegala jakten på varg ser ut att öka igen. Det säger Olof Liberg, forskare vid det skandinaviska vargprojektet Skandulv, som deltar på Vargsymposiet i Vålådalen idag. Läs mer på sverigesradio.se

Utbildar svenska rangers

2014-02-23 Läs en artikel om Conny Andersson, ordförande i Insamlingsstiftelsen APU Sweden, som ägnar fritiden åt att utbilda svenska rangers i ett försök att stoppa tjuvjakten på utrotningshotade rovdjur, i mitti.se. Nästa rangerkurs genomförs i Roslagen helgen 5/6 april 2014. Anmäl dig på info@antipoachingunit.org.

Stäms för jaktbrott

2014-02-20 En inlandsbo stäms för jaktbrott. Han förnekar brott, men medger att han skjutit en älg under den period det är uppehåll i jakten. Han stäms också för brott mot vapenlagen sedan han haft ammunition till ett vapen som han inte hade licens för. Han har erkänt den gärningen. Läs mer på vk.se

Två fällor polisanmälda idag

2014-02-09 APU har polisanmält ytterligare två omärkta fällor i Sverige idag. Bilder och mer info kommer när polisutredningarna är gjorda.

EU-kommissionen agerar mot tjuvjakt


2014-02-08 "Slakten på elefanter och noshörningar i Afrika och den växande handeln med hotade djurarter har fått EU-kommissionen att reagera. På fredagen antogs ett förslag som går ut på att få fram åtgärder mot den kriminella verksamheten. Alla medborgare i unionen uppmanas nu att komma med förslag på hur EU ska bli effektivare i kampen mot tjuvjakten. Det påpekas att EU har ett särskilt ansvar eftersom unionen är en stor marknad för den illegala arthandeln." Det rapporterar svd.se

En fälla polisanmäld idag

2014-02-10 APU har polisanmält ytterligare en omärkt fälla i Sverige idag. Bilder och mer info kommer när polisutredningen är klar.

Tre fall av tjuvjakt i Åtvidaberg

2014-02-06 Tre fall av tjuvjakt i Åtvidaberg och Kinda har polisanmälts nyligen. Senast sköts ett vildsvin vid Rösten gård i Grebo. I närområdet finns ytterligare två anmälningar om brott mot jaktlagstiftningen. Straffet för jaktbrott är böter eller fängelse upp till ett år. Om brottet anses grovt riskerar den som döms fängelse mellan sex månader och ett år. Om gärningsmannen har vapenlicens återkallas ofta dessa.

Läs på corren.se

Tretåig hackspett
Havsörn
APU patrull

Under 2013 anmäldes 27 fall av illegal rovdjursjakt i Dalarna

2014-02-05 Enligt preliminära siffror från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjordes det under 2013 dubbelt så många anmälningar gällande jaktbrott jämfört med 2012. Den totala siffran för antalet anmälda brott jaktbrott under 2013 är 109 anmälningar, 27 fall gällde illegal jakt på rovdjur. Läs på dalademokraten.se

Renar tjuvskjutna

2014-02-04 Ifjol förlorade Idre nya sameby minst 15 renar i samband med tjuvskytte i trakten av Särna. Nu har samebyn åter polisanmält tjuvskytte av ren, rapporterar dt.se

Jägare uppmanar till jaktbrott

2014-02-03 "Nu jagar vi allt och släpper hundarna, så får vi kanske fram en Paragraf 28". Illegala kameror, hot, illegal åtel och utsagor som den citerade här ovanför, det är vad miljöåklagaren Åse Schoultz möter i skogen. En artikel i dalademokraten.se belyser det som vi i APU länge har vetat - men som tystas ned och bagatelliseras av onda krafter. Det är tråkigt att inte de seriösa jägarna tar tydligare avstånd och städar ut dessa hatfyllda förbrytare.

Dömdes till ett års fängelse för jaktbrott

2014-02-02 En man i 50-årsåldern i Härnösand har dömts till ett års fängelse för jaktbrott och grovt artskyddsbrott för att ha plundrat tusentals fågelbon på ägg. Han åtalades tillsammans med två andra män, misstänkta för att huvudsakligen plundrat bon i Stekenjokkområdet på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten, men även på många andra häckningsplatser. Läs på svd.se

Två omärkta tunnelfällor polisanmälda

2014-01-30 APU har polisanmält två nya omärkta tunnelfällor i olika delar av landet i januari. Bilder och mer info kommer när polisutredningarna är gjorda.

Förr eller senare åker tjuvjägarna dit

2014-01-30 I december hittades en påkörd och död havsörnshona i närheten av Nyckelsjön sydöst om Katrineholm. Under obduktionen visade det sig att den hade skador efter blyhagel och en anmälan om jaktbrott har gjorts. Läs en artikel i ekuriren.se

Illegal jakt på kungsörn ett problem

Allt färre kungsörnar

2014-01-13 Dödligheten för kungsörnarna hänger till största delen samman med olika mänsklig aktivitet. Dit hör exempelvis tåg- och fordonstrafik, elledningar, miljögifter, vindkraftverk, blyförgiftning och illegal jakt. Läs en aktuell artikel på allehanda.se

APU rangerkurser

2014-01-10 Deltagarna på APU rangerkurs bas i Stockholms län 5/6 april 2014 kommer från Norge, Dalarna, Jämtland, Västra Götaland, Skåne och Uppland. 14 anmälda hittills.

Anmäl intresse och boka kursen via mejl till info@antipoachingunit.org


APU Gävleborg genomför en rangerkurs bas i Gävleborgs län våren 2014. 5 deltagare hittills.

Anmäl intresse och boka kursen via mejl till gavleborg@antipoachingunit.org

Varg tjuvskjuten vid Fulufjället

2014-01-09 Den unga vargtik som återfanns död norr om Fulufjället i höstas var skjuten. Det visar den undersökning av vargen som genomförts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Läs hela artikeln på dt.se

Se äldre nyheter i vårt Arkiv

APU patrull

Två nya Ranger-team!

Under helgen 25.-26. april utbildades 12 nya APU Rangers som en del av projektet "Ranger 2015". Projektet är vårt hittills mest ambitiösa - läs mer her.


Utbildningen ägde rum på Hellasgården i Stockholm i underbart vårväder. Aspiranterna fick blant annat utbildning i kriminalteknik, bevissäkring, patrulltjänst, konflikthantering och faunabrott.


De två teamen kommer att patrullera i Stockholms och Värmlands län för att förebygga och upptäcka illegal jakt och miljöbrott.

Polisen hämtade kamera III

2015-04-12 En APU patrull hittade en olaglig kamera i Roslagen på påsken. Polisen har redan varit på plats och hämtat den. Det är den tredje kameran bara för i år. Patrullerna fortsätter.


Projekt Ranger 2015

2015-03-29 Projekt Ranger 2015 fortsätter enligt plan:

- Intervjuer och val av rangeraspiranter till projekt Ranger 2015 genomfördes i Mars 2015 och 15 nya rangeraspiranter blev antagna.

- 25-26. april 2015: Utbildning Ranger Basic - Hellasgården, Stockholm.

- Maj-December 2015: Aktiv tjänst för Ranger 2015.

- Hösten 2015: Ansökning för projekt Ranger 2016 öppnar. Intervjuer och utbildning av nya Rangers.

- Januari 2016: Utvärdering och avslutning av projekt Ranger 2015. Aktiv tjänst för Ranger 2016 börjar.

Polisen hämtade kamera II

2015-03-29 Kameran som vi anmälde i Roslagen i början på mars är borttagen nu.Kameraövervakningslag (2013:460):

Kameraövervakning av en plats dit allmänheten har tillträde

Tillstånd

8 § Tillstånd till kameraövervakning krävs för att en övervakningskamera ska få vara uppsatt så att den kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde

Straff m.m.

45 § Till böter eller fängelse i högst ett år döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av bestämmelserna ...

Gåva från sponsor

2015-03-03 APU har idag tagit emot bärbara kameror för att höja säkerheten och kvaliteten på Rangerpatrullerna. Det är en gåva från en sponsor som tror på stiftelsens förmåga och arbete. APU tackar varmt för detta viktiga bidrag av 4 st Sony HDR-AS100V. Kameror är ett mycket viktigt verktyg för Rangers dokumentation av misstänkta faunabrott men även mot hot och trakasserier riktade mot APUs rangers. Kamerorna kommer att bäras vid patrull och spela in hela arbetet, från start till slut. Ni kan se fram emot mycket spännande, intressanta och informativa videofilmer.

Bild: Vargspår från Sångenreviret, vargarna är döda nu

3 vargar hade gamla skottskador

2015-02-09 Gamla skottskador har påträffats i tre vargkroppar. Det visar den preliminära obduktionsrapporten från vargjakten 2015.

125 skott avlossades mot varg under licensjakten.

Endast 40 av 83 skott träffade vitala delar och var dödliga.

Mer än hälften, 43, var icke dödande skott.

Bild: Kungsörn

Jägare från Norrtälje dömd till 10 månaders fängelse

2015-02-03 Jägaren döms till tio månaders fängelse för jakthäleri och dessutom olaga hot mot en före detta sambo. Mannen är en erfaren jägare och bosatt i Norrtälje kommun. En omfattande polisutredning mot honom tog sin början efter att hans ex-fru i februari förra året anmälde honom för att ha riktat ett gevär mot henne. Läs på norrteljetidning.se

Bild: Från vargjakten

APU pressmeddelande

2015-01-28 Under den pågående lagliga vargjakten i Sverige den senaste veckan har påståenden gjorts om att APU begår lagbrott. Det är felaktigt och därför krävs ett klargörande om vad Insamlingsstiftelsen APU gör. Pressmeddelandet kan läsas här eller klicka på bilden.

Bild: Vargen blev skadeskjuten av en 16-åring

Insamling av bevis

2015-01-18 APU samlar in bevis under den pågående vargjakten. Är våra medlemmar på plats och fotograferar så gör dom det för att dom misstänker brott och i så fall överlämnar vi det till polisen, säger Conny Andersson, ordförande i APU.  Han poängterar att man inte är emot licensjakten som sådan, eftersom den är laglig och beslutad om av myndigheterna.

Men jakten genomförs av privatpersoner och långt ifrån alla har koll på hur en laglig jakt ska genomföras. Det begås många misstag och kriminalitet och det är viktigt att vara närvarande. Läs hela artikeln på dn.se

Sveriges mest erfarna expert på spårning

2014-12-09 Se Conny Andersson, Sveriges mest erfarna expert på spårning och ordförande Insamlingsstiftelsen APU Sweden, i Veckans brott från idag. Inslaget om spårning börjar 22 minuter in i programmet. Klicka på bilden för att se programmet.

Det mest barbariska

2014-11-26 "Illegal vargjakt är det mest barbariska" skriver Göran Greider i en ledare på dalademokraten.se idag efter att fem män som åtalades för planerad tjuvjakt på varg frikändes i Mora tingsrätt. Det är dock troligt att åklagaren överklagar domen i hovrätten. Det var för två och ett halv år sedan som männen, enligt åklagaren, var ute i Tandsjöreviret för att spåra och skjuta varg.

Läs mer om domen på sverigesradio.se

Foto: Polisen

Jägare har åtalats

2014-11-19 På en film syns jägaren hetsa sina hundar mot en skadeskjuten havsörn innan han slår ihjäl fågeln med sitt gevär. I hans frys hittades en skjuten havsörn. På andra bilder på hans mobil poserar han leende med troligen av honom själv illegalt skjutna lodjur. Jägaren som är i 50-års åldern ska även, olovligen och utan licens, ha skjutit en älgtjur på sina marker under vintern 2012. Polisen kom den misstänkte tjuvjägaren på spåren i samband med en husrannsakan efter att mannen, som bor utanför Norrtälje, anmälts för mordhot mot sin före detta sambo. Läs om det på norrteljetidning.se

APU ska växa

2014-11-11 APU Sweden ska växa ytterligare och söker Rangers kandidater i framförallt Västmanland, Södra Dalarna, Gävleborg och Värmland. Efter en rangerutbildning hos oss ska du självständigt och i team genomföra patruller i skyddsvärda naturområden för att förebygga illegal jakt och miljöförstöring. Uppdragen drivs i projektform. Du ska ha god fysik och ett stort intresse att vistas i naturen för att skydda det vilda. Du har en trevlig och bestämd attityd. Är du intresserad? Skicka i så fall en intresseanmälan med kort motivering till info@antipoachingunit.org

Tjuvjakten på varg

2014-11-06 Varg, vargspårning och tjuvjakten: Sveriges första vargspårare Ingemar Brelin från Nordvärmland berättar om sina erfarenheter i en intervju från oktober 2012. En mycket intressant intervju som visar hur det går till i skogen i Sverige än idag. Videon blev publicerad på Youtube idag.

Rättegång mot 5 misstänkta tjuvjägare

2014-11-03  SMS-trafik, fotspår och vapendelar - det är några av de bevis som åklagare Åse Schoultz lägger fram mot de fem män som misstänks för tjuvjakt på varg. På måndagen inleddes förhandlingarna i Mora tingsrätt mot de fem män som misstänks för grovt jaktbrott i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen för två och ett halvt år sedan. Domen väntas fastställas om cirka 3 veckor. Läs hela nyheten på svt.se

Vi samarbetar med:

Våra sponsorer: