Intervju med Håkan om attacken

Vi förebygger illegal jakt och miljöförstöring

Intervju med Håkan om attacken

På söndag morgon (20/3) hittade ranger-gruppchef Håkan Olausson och hans hustru Camilla utlagt kött på sin villatomt. Vid närmare undersökning befanns köttet vara gillrat med upp till 4 cm långa vassa plåtskruvar dolda i köttet. Någon har under natten mellan lördag och söndag smugit sig in på tomten och lagt köttbiten i familjens hundrastgård. Händelsen är polisanmäld.


Grannarna hörde en bil vid 2-3 tiden på natten till söndagen. Gärningsmannen måste sedan ha klivit ur bilen och smugit sig in på Håkans tomt.

-Som tur är fick min hustru syn på köttet innan hundarna åt upp det, säger Håkan som har rötterna i bygden och är utbildad tjänstehundförare.

-Skulle hundarna ha ätit upp köttet dör de en plågsam död. Skruvarna skär sönder hela innanmätet.


Vem skulle vilja göra något sådant?

- Det hör sannolikt ihop med mitt arbete med Anti Poaching Unit, APU. Vi arbetar ideellt med att förebygga illegal jakt och miljöförstöring i länet.


Varför skulle någon vara emot att naturskyddslagar upprätthålls?

I det här fallet är det troligtvis tjuvjägare eller varghatare som ligger bakom. Det är samma metoder de använder för att döda vargar i naturen. Kött, förgiftat eller gillrat med vassa föremål som skär sönder djurens magar. Dessa individer drar sig inte för grymt och fegt djurplågeri och det drabbar även andra djur i naturen som äter av köttet.


Men varför ger de sig i så fall på dig som person?

De är rädda för att APU finns. Denna typ av brottslighet fungerar bara i det dolda, så gärningsmännen försöker skrämma bort de som ser. Troligen är det också tänkt som en direkt hämnd för APU:s anmälningar av olagliga fällor och olagliga rovdjursåtlar i länet. Filmen Jägarna är inte så långt från verkligheten som folk tror. Ryggradslöst att vilja plåga ihjäl en hund som inte kan försvara sig. Dessa individer är inte som vanliga människor, så eftersom Ymer (Håkans hund / reds anm.) deltar i patrullerna kan det här också vara deras vidriga metod att försöka göra våra patruller mindre effektiva.


Om Håkans hämndteori stämmer rör det sig i så fall dessutom om övergrepp i rättssak. Håkan som är officersutbildad, tidigare löjtnant inom försvaret och har 34 års tjänst i säkerhetsbranschen bakom sig säger att det inte är ovanligt att polis och annan ordningsmakt utsätts för personliga hot och trakasserier.


Ser du det som ett samhällsproblem?

- Det är ett stort problem att tjänstemän inom polis och länsstyrelse låter sig skrämmas. Det här är sånt vi som står upp för djur och natur drabbas av. Det krävs civilkurage och modiga tjänstemän för att inte ge efter för personliga hot.


Kommer du att sluta arbeta för APU, djur och natur nu?

- Aldrig. Jag blir bara mer beslutsam och än mer övertygad hur mycket vårt arbete behövs.


Conny Andersson är ordförande för stiftelsen APU.

- Vi inom APU arbetar aktivt med patrullering i fält för att upptäcka alla typer av brott mot naturen enligt gällande svensk lag, säger han.

-Hot, fientlig ryktesspridning och alvarliga trakasserier av denna typ är vardagsmat för oss inom APU, fortsätter Conny.

- Vi uppmanar Sveriges jägarorganisationer att offentligt ta avstånd från hot, trakasserier och illegal jakt. Vi har kommit till den punkt då Sveriges jägarkår måste visa var den står; för upprätthållande av svensk lag i naturen, transparens och allmänhetens insyn samt mot tjuvjakt, hot och trackasserier - eller inte.

Apu samarbetar med:

Våra sponsorer: